Αρχική » Γαμος » Οι παραδόσεις των ελληνικών γάμων!
Οι παραδόσεις των ελληνικών γάμων!

Οι παραδόσεις των ελληνικών γάμων!

Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις που τηρούνται σε έναν γάμο! Κάποιες περιοχές όμως, φημίζονται για τα δικά τους έθιμα!

 

Ξεκινώντας, γνωρίζουμε το έθιμο για το στρώσιμο του κρεβατιού, όπου το στρώνουν ξανά και ξανά, ανύπαντρες κοπέλες, για όσο ο γαμπρός το ξεστρώνει, μέχρι να το στρώσουν όπως του αρέσει. Συνηθίζεται επίσης να ρίχνουν πάνω στο κρεβάτι και ένα ή και παραπάνω παιδάκια, για να κάνι το ζευγάρι γρήγορα παιδιά. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι στο κρεβάτι ρύζι και χρήματα.

Φτάνοντας στο γάμο, και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της νύφης, είναι έθιμο εκείνη να γράφει στη σόλα του παπουτσιού της τα ονόματα των ανύπαντρων κοριτσιών, έτσι ώστε όποια απο τα ονόματα σβηστούν, θα είναι και εκείνες που θα παντρευτούν πρώτες. Ακόμη, όταν έρχεται η στιγμή κάποιος απο τους άντρες συγγενείς ή φίλους της νύφης να της φορέσει το παπούτσι, εκείνη πρέπει να παριστάνει οτι το παπούτσι της δεν μπαίνει, με σκοπό να της το γεμίζει με χρήματα έως ότου της χωρέσει.

 

Έθιμο παντού είναι και η νύφη να στήνει το γαμπρό στην εκκλησία, αλλά και το πέταγμα το ρυζιού στο χορό του Ησαϊα, για να ριζώσει το ζευγάρι!

 

Το ξύρισμα του γαμπρού, που έχει πλέον γίνει και έκφραση που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, είθισται να γίνεται απο τους φίλους του γαμπρού, λίγο πριν ξεκινήσει ο ίδιος για την εκκλησία.

Γνωστό έθιμο επίσης είναι το πέταγμα της ανθοδέσμης απο τη νύφη στο τέλος του γάμου, όπου όποια κοπέλα την πιάσει θεωρείται και η επόμενη που θα παντρευτεί.

Στην Κρήτη τώρα, ο γάμος γίνεται με τη συνοδεία μαντινάδων, οι οικογένειες στέλνουν τον ''καλεστή'' για να ανακοινώσει σε φίλους και συγγενείς το χαρμόσυνο γεγονός (σήμερα αυτό γίνεται με τα προσκλητήρια όπου συνηθίζεται να γράφονται με μαντινάδες). Οι καλεσμένοι στέλνουν καλάθια με δώρα και τοπικά προϊόντα για έναν πλούσιο γάμο και οι οικογένειες του ζευγαριού τους δίνουν στολισμένες κουλούρες, ενώ ύστερα το νιόπαντρο ζευγάρι προσφέρει εδέσματα σπιτικά και γλυκά σε όποιον τους επισκεφτεί. Ύστερα απο το γάμο, ακολουθεί γλέντι με χορούς και μαντινάδες απο τον περίβολο κιόλας της εκκλησίας. Στη δεξίωση, σερβίρονται πλούσια εδέσματα, όπως βραστό αρνί ή γίδα, πιλάφι ή μακαρόνια με ανθότυρο, γουρουνόπουλο ψητό κ.α.

 

Στη Θεσσαλία, η νύφη συνηθιζόταν να πλένει και να σιδερώνει τα προικιά της πριν το γάμο, ώστε να είναι καθαρά για να τα πάρει στο καινούριο της σπίτι. Οι οικογένειες, ασβεστώνουν και καθαρίζουν τις αυλές τους προς ένδειξη χαράς. Οι καλεσμένοι πηγαίνουν στο σπίτι του ζευγαριού για να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες και να τηρήσουν τα έθιμα που όλοι γνωρίζουμε. Όταν οι προετοιμασία του ζεύγους ολοκληρωνόταν, ένα κάρο στολισμένο με λουλούδια και κουδουνάκια πήγαινε στο σπίτι της νύφης για να παραλάβει τα προικιά. Το έθιμο όμως θέλει της φίλες της νύφης να μην δίνουν τα προικιά αν δεν λάβουν καλό φιλοδώρημα από  τους βλάμηδες (νεαροί άγαμοι, φίλοι του γαμπρού). Ακόμη και σήμερα πολλές από αυτές τις παραδόσεις διατηρούνται, μάλιστα συνηθίζεται στο γλέντι μετά τον γάμο να καρφιτσώνουν πάνω στη νύφη οι καλεσμένοι χαρτονομίσματα.

 

''Ο γάμος στη Μακεδονία, γινόταν Κυριακή. Δύο ημέρες πριν, στέλνονταν καλέσματα, τα οποία μοίραζαν οι άντρες. Οι γυναίκες από την πλευρά του γαμπρού ετοίμαζαν, καλέσματα που προορίζονταν για τον κουμπάρο. Την ημέρα του γάμου, οι καλεσμένοι του γαμπρού συγκεντρώνονταν και πήγαιναν στο σπίτι της νύφης μαζί με το γαμπρό για να την πάρουν και να πάνε όλοι μαζί στην εκκλησία.

Όσον αφορά τη νύφη, όση ώρα ετοιμαζόταν , έπρεπε να κάθεται σε μια ψάθα κάτω από την οποία έβαζαν ένα σίδερο για να είναι σιδερένιος ο γάμος. Τα νυφικά προικιά και τα νυφικά ρούχα τα τοποθετούσαν μέσα σε ένα κόσκινο με ρύζι και γλυκά, για να είναι ο γάμος γλυκός και στεριωμένος.  Την ώρα που έφτανε ο γαμπρός με τους καλεσμένους του, τους υποδέχονταν μια κοπέλα από την πλευρά της νύφης και έδινε στο γαμπρό ένα κομμάτι γλυκό. Στη συνέχεια καλωσόριζαν τον γαμπρό οι γονείς της νύφης και περίμεναν τη νύφη να ετοιμαστεί.  Οι καλεσμένοι πετούσαν ρύζι στο νυφικό ζευγάρι για να ριζώσει ο γάμος τους. Αντί για στέφανα ο κουμπάρος σκέπαζε τα κεφάλια του ζευγαριού με ένα μεταξωτό μαντήλι και κρατούσε από δύο αναμένα κεριά, ένα για τον καθένα τους, για να φωτιστούν οι νεόνυμφοι.  Μετά τη λήξη του μυστηρίου, όλοι μαζί πήγαιναν στο σπίτι του γαμπρού, όπου η νύφη έπρεπε να υποκλιθεί στα πεθερικά της και αυτοί έπρεπε να την ασημώσουν.  Αφού είχαν γίνει όλα αυτά, άρχιζε το γλέντι με τα νταούλια που κρατούσε μέχρι το πρωί.''

 

Στις Κυκλάδες, μία εβδομάδα πριν από το γάμο ξεκινούσαν οι προετοιμασίες. Να καλέσουν προφορικά τους συγγενείς και φίλους, να ετοιμάσουν την αίθουσα ή τις αίθουσες του γλεντιού, αν ήταν χειμώνας, ή την αυλή, αν ήταν καλοκαίρι, να προετοιμάσουν το γεύμα και να προμηθευτούν τα σφάγια και το κρασί, να ζυμώσουν τα ψωμιά και τα γλυκά.  Η πιο σημαντική προετοιμασία όμως ήταν το στήσιμο της «νυφικής παστάδας», κατά τη διάρκεια της οποίας, συνήθως την Πέμπτη, η νύφη με τις φιλενάδες της στόλιζε το σπίτι της και έστρωνε το νυφικό κρεβάτι με τα καλύτερα στρωσίδια της προίκας της. Από δω θα περνούσαν όλοι οι προσκαλεσμένοι, παρέες παρέες, για να δουν τα προικιά, να ράνουντο κρεβάτι με νομίσματα και να ευχηθούν τα καλορίζικα.  Την Κυριακή, τη μέρα του γάμου, μια χαρμόσυνη πομπή ξεκινάει από το σπίτι του γαμπρού. Εκείνος μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς του ακολουθεί τα όργανα. Όλοι μαζί λοιπόν κάτω από τους ήχους της γιορτινής μουσικής διασχίζουν τα σοκάκια του χωριού παίρνοντας από τα σπίτια τους τους λοιπούς συγγενείς και τους κουμπάρουςπου κρατούν στα χέρια τους το δίσκο με τα στέφανα του γάμου και λίγα κουφέτα. Η χαρούμενη αυτή πομπή περνάει από το πατρικό σπίτι της νύφης, από όπου ο άνδρας παραλαμβάνει τη νύφη και ως μελλόνυμφοι πια στον πηγαιμό προς την εκκλησία.

(visitgreece.gr)

 

 

Πολλά είναι ακόμη τα έθιμα που τηρούνται ανά την Ελλάδα, τα κυριότερα που αναφέρθηκαν στην αρχή, τα γνωρίζουμε όλοι μας και έχουμε γίνει πολλές φορές μέρος τους! Όσοι ειδικότερα είναι απο κάποιο χωριό ή νησί της Ελλάδας, θα γνωρίζουν ακόμη περισσότερα έθιμα και παραδόσεις που τηρούν εκεί.

 

 

 

 

Google+