Αρχική » Συμβουλές » Αναβαθμίστε τον ύπνο σας επιλέγοντας σωστό στρώμα κρεβατιού
Αναβαθμίστε τον ύπνο σας επιλέγοντας σωστό στρώμα κρεβατιού

Αναβαθμίστε τον ύπνο σας επιλέγοντας σωστό στρώμα κρεβατιού

Αναβαθμίστε τον ύπνο σας επιλέγοντας σωστό στρώμα κρεβατιού

Ο ύπνος είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες διατήρησης της ανθρώπινης υγείας και ευεξίας. Όλοι γνωρίζουμε ποσό σημαντικό είναι να ξεκουραζόμαστε και πόσο αυτό στην συμβάλλει στην ψυχική και πνευματική μας διαύγεια. Στην εποχή μας τα προβλήματα ύπνου έχουν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά ενώ ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων παρόλο που κοιμούνται επαρκές χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα δεν ξεκουράζονται, διότι η ποιότητα του ύπνου τους είναι πολύ χαμηλή. 

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το μυστικό ενός πετυχημένου ύπνου δεν είναι τόσο η διάρκεια όσο η ποιότητά του. Οι συνέπειες μας αποδεικνύουν πόσο ολέθριες μπορεί να είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό οι παρατεταμένα λανθασμένες συνήθειες ύπνου. Ο «κακός» ύπνος μεταξύ άλλων μπορεί να προκαλέσει αδυναμία διαχείρισης άγχους, κακό μνημονικό, αδυναμία συγκέντρωσης, αυξημένη όρεξη, προβλήματα όρασης, αδυναμία λήψης αποφάσεων, αδυναμία επικοινωνίας και ανταπόκρισης, προβλήματα σχέσεων, ιατρικά προβλήματα κ.α. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μικρότερες ηλικίες και ιδίως οι μαθητές αφού το ένα τρίτο των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στην Ελλάδα νιώθουν ότι δεν κοιμούνται καλά. Τι είναι αυτό που φταίει λοιπόν και  δεν κοιμόμαστε καλά; Τι μπορούμε να αλλάξουμε προκειμένου να βελτιώσουμε τον ύπνο μας και να επωφεληθούμε από όλα τα καλά που αυτό προσφέρει;

Στρώμα ύπνου linea strom deluxΔιαμορφώστε τις ιδανικές συνθήκες στην κρεβατοκάμαρά σας και αποκτήστε συγκεκριμένες καθημερινές και διατροφικές συνήθειες και αμέσως θα διαπιστώσετε τη διαφορά. Το μεγαλύτερο και πιο συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν δίνουμε τη δέουσα σημασία στην επιλογή και απόκτηση του σωστού στρώματος για το σώμα μας. Επομένως, η ποιότητα του στρώματος αφορά άμεσα τόσο την υγεία όσο και το αίσθημα ευεξίας μας, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα κακό στρώμα μπορεί να δημιουργεί μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, ύπνο που δεν ξεκουράζει, ανησυχία, αϋπνία, πονοκεφάλους, κακή διάθεση και άλλα πολλά προβλήματα.. Όπως είναι φυσιολογικό όλοι οι άνθρωποι  έχουμε διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις ακόμα και στον τρόπο που κοιμόμαστε. Σε γενικές γραμμές πάντως μπορούμε να πούμε ότι το στρώμα πρέπει να βοηθά στην ευθυγράμμιση και στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του κεφαλιού και να απορροφά τις πιέσεις των ώμων, ποδιών και λεκάνης. Επίσης να στηρίζει και συγχρόνως να αποφορτίζει τον αυχένα και να επιτυγχάνεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Για να επιλέξουμε λοιπόν το σωστό στρώμα για το σώμα μας πρέπει να προσέξουμε να υποδέχεται απαλά το σώμα, χωρίς να το πιέζει ή να το εξαναγκάζει σε ανώμαλες θέσεις, να στηρίζει τη σπονδυλική στήλη και η κατασκευή του να είναι ανάλογη του βάρους και του ύψους του χρήστη. Ακόμη το μέγεθος του στρώματος πρέπει να επιτρέπει την άνεση, ιδίως όταν πρόκειται για στρώμα ζευγαριού και τα υλικά από τα οποία είναι πρέπει να είναι υποαλλεργικά, φιλικά στην επαφή με το ανθρώπινο σώμα και ανθεκτικά για καθημερινή χρήση.

Δοκιμάστε το στρώμα ξαπλώνοντας σε διάφορες θέσεις τουλάχιστο για δέκα λεπτά. Δοκιμάστε διαφορετικής σκληρότητας στρώματα, στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια ή μη, για να διαπιστώσετε χωρίς την επικάλυψη κάποιου παπλώματος ή κουβέρτας, που μπορεί να αλλάξει τις ιδιότητες του στρώματος. Πρέπει να βρούμε πιο προσφέρει εξατομικευμένα σε σας την απαραίτητη άνεση και στήριξη. Ακόμη μην πάτε να αγοράσετε ένα στρώμα αν είστε πολύ κουρασμένοι γιατί κάθε στρώμα θα σας φαίνεται τέλειο. Το ελάχιστο πάχος του στρώματος πρέπει να είναι 16 εκατοστά ιδανικά πάνω από 18-20 εκατοστά. Ελέγχουμε βέβαια και το εσωτερικό του στρώματος, γι΄ αυτό βέβαια είναι προτιμότερο να διαλέγετε στρώματα με φερμουάρ στο εξωτερικό μέρος ώστε να μπορείτε να δείτε εσωτερικά την διάρθρωση και τα υλικά του στρώματος. 

Τα περισσότερα στρώματα ύπνου πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 10 χρόνια τουλάχιστο για λόγους υγιεινής. Η σωστή συντήρηση του στρώματος είναι το ίδιο σημαντική με την επιλογή του. Για να διατηρηθεί το στρώμα σε καλή κατάσταση θα πρέπει να του γυρίζουμε πλευρά (πάνω κάτω και κεφάλι πόδια) ανά τρίμηνο ώστε να φθείρεται ομοιόμορφα. Να το αερίζουμε καλά σηκώνοντας όλα τα σκεπάσματα να πλένουμε συχνά το προστατευτικό κάλυμμα με κρύο νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Δεν πρέπει να αφήνουμε το στρώμα να βραχεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε υλικά για στεγνό καθάρισμα επειδή τα χημικά μπορεί να βλάψουν το εσωτερικό του στρώματος.

Google+